Què és la Transéquia

Com a homenatge a les persones que entre 1339 i 1383 van construir la Séquia que encara avui aporta un gran cabal d’aigua a la ciutat de Manresa, Jove Cambra de Manresa va iniciar, el 1985, la organització de la Transéquia. Des de Balsareny, passant pels termes municipals de Sallent, Santpedor i Sant Fruitós de Bages, arriba al Parc de l’Agulla de Manresa. L’any 2014, la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Séquia va agafar el relleu de la Jove Cambra i l’organitza des d’aleshores.

 

Història

La Séquia és un canal construït al segle XIV (entre el 1339 i el 1383) per portar l’aigua del riu Llobregat, des de Balsareny, fins a la capital del Bages. En un moment de forta sequera, es va idear amb l’objectiu de crear una àmplia extensió d’horta. Projectada pel mestre d’obres Guillem Catà. La Séquia de Manresa és considerada una de les principals obres d’enginyeria hidràulica de l’època medieval.

“La Séquia de Manresa és considerada una de les principals obres d’enginyeria hidràulica de l’època medieval. “

  • Longitud des de la Resclosa dels Manresans al terme de Balsareny, fins al Parc de l’Agulla, al terme de Manresa: 24,8 Km.
  • Desnivell entre la resclosa i l’Agulla: 10,63 m.
  • Cabal: 1.250 litres/segon (1.000 litres per a Manresa i 250 litres per als municipis que es beneficien de la Séquia).
  • Extensió regada: 2.400 quarteres.

Dades tècniques

Té un recorregut de 24,8 km i un desnivell de només 10 metres, un fet insòlit si tenim en compte els mitjans rudimentaris de l’època. Per fer-ho possible es van haver de construir mines i una trentena d’aqüeductes que salven els desnivells del terreny, alguns d’aquests, veritables monuments.

Però el major èxit de la Séquia és que , sis segles després de la seva construcció, continua en ple funcionament i subministra tota l’aigua que necessita la ciutat de Manresa i altres poblacions del Bages.

Com contactar

Telèfon 93 877 22 31

Contacta amb nosaltres

La Transéquia està organitzada per la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Séquia (Parc de la Séquia), podeu contactar amb nosaltres a telefònicament o bé mitjançant correu electrònic.

Presencialment, de dimarts a diumenge, 10 a 14 h, al Museu de l'Aigua i el Tèxtil C/ Carretera de Santpedor, 55 -08242, Manresa