Edicions anteriors

La Transéquia és un esdeveniment amb una llarga trajectòria en el nostre territori. En els 38 anys que fa que s’organitza, ha estat liderada per diferents persones i cada una d’elles hi ha deixat la seva empremta convertint-la en la festa que és actualment.

Però la Transéquia va més enllà d’una simple festa. Per a la gent del nostre territori, és un símbol. Tots, de més petits o de més grans, hi hem participat en alguna ocasió i l’hem posat d’exemple, i hi hem convidat als amics de fora per ensenyar-los la bellesa, la capacitat d’organització i de mobilització del nostre territori.

És molt important que un esdeveniment d’aquestes característiques fomenti i treballi certs valors. La Transéquia aglutina diferents valors, i s’associa a l’esport, al contacte a la natura i al territori. A la vegada, és un projecte que des de fa uns anys esmerça molts esforços en la sostenibilitat, el respecte al medi ambient i l’entorn. El voluntariat també és un valor clau del projecte, sense l’altruisme de més de 300 persones que hi col·laboren, això no seria possible. I des de fa un parell d’any, també hi treballem la solidaritat. La Transéquia fa d’altaveu de projectes del territori i convida als seus participants a conèixer-lo i a contribuir-hi.

Esport

L’esport és clau per garantir un estil de vida saludable, la Transéquia vol fomentar també aquest aspecte oferint diferents tipus de rutes adaptades a les necessitats i voluntat de cada participant. La Transéquia a més vol ser inclusiva i per això a les rutes a peu, corrent i en bicicleta s’hi suma la modalitat de handbike. Les dues darreres modalitats, però, enguany no seran possibles.

Natura i territori

En els seus 25 kilòmetres de recorregut, la Séquia passa per paisatges molt diversos, és aquesta varietat la que enriqueix un indret ja de per sí amb un alt valor mediambiental, on a la flora i a la fauna s’hi suma un passat geològic únic, i és que la Séquia transcorre per les terres del Geoparc Unesco de la Catalunya Central, i durant el seu recorregut es poden veure elements geològics de gran valor.

Sostenibilitat i medi ambient

Esmercem molts esforços en la sostenibilitat, el respecte al medi ambient i l’entorn. Som conscients que el nostre esdeveniment genera una tona de residus i gràcies a tots aquests esforços l’any passat vàrem ser capaços de reciclar-los al 100%. Fem de la sostenibilitat un dels valors del projecte i la voluntat és seguir treballant en aquesta línia.

Voluntariat

Un dels valors de la Transéquia és el voluntariat, on cada any prop de 300 voluntaris fan possible la festa participant en els avituallaments, en la logística, a la minitranséquia o bé fent tasques de suport. Agraïm profundament els voluntaris any rere any participen amb l’esdeveniment i animem a tothom qui s’hi vulgui sumar a fer una mica més gran la Transéquia.

Solidaritat

Amb la Transéquia volem anar una mica més enllà d’una celebració festiva i per això, dediquem els beneficis de la Transéquia a projectes solidaris.

Enguany, la causa solidària seleccionada és el Servei Prelaboral d’Ampans. projecte que combina l’aprenentatge d’un ofici amb la recuperació i reciclatge de fustes en desús.

Amb aquesta col·laboració entre la Fundació Ampans, la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Séquia i la Transéquia, volem aconseguir que mitjançant l’aprenentatge d’un ofici es redueixin les desigualtats de persones amb trastorns de salut mental al mateix temps que es treballa pel medi ambient amb el reciclatge i reutilització de fustes.

L’euro solidari recaptat en les inscripcions, anirà destinar a donar suport a aquest projecte, que ajuda a capacitar durant 3 anys les persones amb trastorns mentals perquè adquireixin les competències que incrementaran el nivell d’empleabilitat i augmentaran la seva inserció laboral.

Amb aquesta acció, les dues fundacions, la Fundació Ampans i la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Séquia focalitzem el treball en els Objectius de Desenvolupament Sostenible ODS-10 (Reduir les desigualtats de persones desafavorides)  i ODS-12 (Garantir modalitats de consum i producció sostenible).

 

Fundació Ampans

 

Com contactar

Telèfon 93 877 22 31

Contacta amb nosaltres

La Transéquia està organitzada per la Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Séquia (Parc de la Séquia), podeu contactar amb nosaltres a telefònicament o bé mitjançant correu electrònic.

Presencialment, de dimarts a diumenge, 10 a 14 h, al Museu de l'Aigua i el Tèxtil C/ Carretera de Santpedor, 55 -08242, Manresa